Pemilihan dan Penyimpanan Makanan

Makanan segar ialah makanan yang belum dimasak atau diproses.

Makanan segar  sebenarnya mudah rosak kerana kandungan air yang tinggi sesuai untuk pembiakan mikroorganisma.

MAKANAN SEGAR

Ia terdiri daripada:

Sayur-sayuran – sayuran berdaun, bunga, jenis batang dan pucuk, jenis buah, jenis biji, jenis bebawang, jenis kacang, dan jenis akar dan ubi.

Sayuran yang pelbagai

Ikan – isi putih ( bawal putih, senangin, jelawat, kurau, merah, kekek, parang), berminyak (bawal hitam, cencaru, kembung, tenggiri, tongsan, pari, terubuk, tongkol) dan karangan laut (udang, ketam, sotong, kerang, tiram, siput).

Pilih ikan yang berkualiti

Daging–  daging putih (ayam, arnab,kambing biri-biri,lembu muda), daging merah (lembu, kerbau, kambing) dan ofal (ginjal, hati, jantung, lidah, peparu, usus, otak, ekor)

Daging yang pejal

MAKANAN KERING

  • Bijirin (beras, gandum, barli, jagung, oat, rai, millet)
  • Hasil bijirin ( tepung beras, tepung gandum, tepung gandum guletin tinggi, tepung jagung)
  • Kekacang (kacang merah, soya, kuda, dal, hijau, tanah)
  • Rempah/haba (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, lada hitam, biji sawi, buah keras)
  • Sayur-sayuran (lobak, sawi, kum chum)

**Sayur-sayuran harus dipilh dengan teliti.  Semua sayur harus berwarna segar dan cerah, rangup, tiada tanda lebam, berbentuk elok dan bersih.

** Daging pula hendaklah berbau segar, warnanya kemerahan, isinya pejal dan tidak banyak lemak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s