Prinsip Memasak

Prinsip memasak makanan ialah menyediakan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai,ia dapat memperoleh rupa, warna,tekstur,rasa dan kehilangan nutrien yang sedikit dalam makanan.

Terdapat 3 kaedah memasak, iaitu:

A. HABA KERING

  • mudah dimasak
  • berwarna menarik
  • tekstur rangup & garing

Menggunakan minyak masak

B. HABA LEMBAP

  • mudah dicerna
  • tidak menggunakan minyak
  • tekstur lembut
  • kurang memerlukan perhatian

Air sebagai medium utama

C. ALAT PENJIMAT MASA

  • pengisar
  • pengadun
  • periuk nasi elektrik
  • ketuhar
  • pengadun ketuhar
  • gelombang mikro
Ketuhar gelombang mikro


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s