Sanitasi Makanan

Sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya tidak tercemar.

Kita dapat melihat bahawa prinsip kebersihan makanan terdiri daripada:

 

KEBERSIHAN DIRI

  • -penyakit
  • -rambut
  • -tangan
  • -pakaian
  • -tabiat

Pastikan tangan dicuci sebelum memasak

KEBERSIHAN MAKANAN

  • -alatan yang bersih
  • -tutup bahan makanan
  • -tidak disejukbekukan semula
  • -makanan dinyohfroskan dengan segera

MEMASAK MAKANAN

  • -alatan yang tidak retak atau sumbing
  • -gunakan tuala yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu.
  • -cuci alatan berminyak dengan air panas.
  • -membuang sisa makanan

MENYAJI MAKANAN

  • -guna alatan khas menghidang
  • -mengambil makanan dengan alat
  • -menghidang makanan dengan segera
  • -alatan menhidang bersih dan tertutup

 

MENYIMPAN MAKANAN SEGAR

  • -makanan segar disimpan di dalam peti sejuk
  • -suhu di dalam peti sejuk mesti sesuai dengan makanan
  • -semak tarikh luput makanan kering
  • -makanan segar dibersih sebelum disimpan

 

 

 

 




Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s